marți, 2 octombrie 2012

Vreau sa-mi aduc o masina din Germania ?!

Aceasta isi propun multi dintre noi.
Dar haideti sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele:
Dezavantaje:
-Masinile fara probleme tehnice sau neaccidentate sunt mai scumpe la ei decat la noi impreuna cu devamare., respectiv daca vrei sa cumperi o masina buna, trebuie sa fii pregatit sa platesti mai mult, sau sa cauti o masina putin accidentata, dar cu km. putini, sa o aduci pe remorca, si sa o repari in MD, ori cu km multi (de exemplu care au facut taximetrie).
-Drumul este destul de obositor, necesita atentie la orice: insasi drumul, negociere cu vanzatorul, perfectarea actelor, taxele de drum, etc.
-In cazul in care mergi pe varianta sa procuri masina mai ieftina cu multi km. parcursi, nimeni nu da vre-o garantie ca ajungi fara defectiuni acasa.
-Inainte de a pleca, trebuie sa-ti alegi mai multe anunturi de masini pare te intereseaza, sa-ti creez un traseu virtual. Aceasta pentru cazul in care nici pe departe prima masina pe care ai ales-o corespunde cu starea descrisa in anunt. In acest caz v-a trebui sa mergi in alta localitate ca sa vezi urmatoarea masina de pe lista ta. Cheltuielile se maresc: drum, mancare, uneori cazare.
-Si nu in ultimul rand nevoia dde a traversa si de a comunica cu vama "amabila" din Moldova pentru a perfecta actele pentru a vamui masina + procedura de luare la evidenta de o statie de testare (o zi pierduta in randuri si rugaminti).
Avantaje:
-In caz ca mergi sa-ti aduci masina singur, v-ei fi fericitul detinator al unui autoturism care este asa cum il vezi (adica nu este sudat din 2-3 jumatati sau sferturi de masini). Cei din europa risca amenzi foarte mari daca vand masini accidentate si nu anunta aceasta cumparatorului.
-Automobilul respectiv nu a circulat ani in sir pe drumurile noastre...
-Ai siguranta ca detii o masina complet legala, spre deosebire de unele pe care le gasesti in Moldova... nu stii daca este furata de undeva si cand se v-a afla asta, sau daca este sau nu schimbat numarul la caroserie si revopsita, etc.
-Si in sfarsit ai parte de o calatorie prin tarile europene.

Concluzia mea personala: Nu caut/cumpar masini din Moldova decat in cazul in care sunt interesat de masini cu capacitatea cilindrica mare, pentru care in momentul de fata statul nostru a stabilit taxe vamale exorbitante.

Daca mai apar intrebari, v-oi fi fericit sa va fiu de folos.

126 de comentarii:

Unknown spunea...

De exemplu daca vreau sa cumpar o masina din Italia, eu sunt la Italia, vreau sa o urc pe trailer si sa o trimit la Moldova fara mine. Pot? ce documente imi trebuie?

Unknown spunea...

Da, cu siguranta poti.
Ai sa ai nevoie de actele originale ale masinii, dar dupa cite stiu eu, atunci cand scoti de la evidenta respectivul autovehicol, autoritatile din Italia iti retin originalul. Dar nici asta nu este o problema, cind ajunge masina la hotar trebuie sa achiti accizul, si dupa aceea deja in Chisinau sau unde ai resedinta sa depui actele pe care le ai pentru verificare interpol. Aceasta procedura dureaza aproximativ 10 zile., Dupa care poti sa inmatriculezi masina in tara.

Anonim spunea...

Cam chit poti sa intorci TVA sau taxe de la masinele italiene exportate in moldova.De exemlu masina a jins in moldova apoi la vama ramine pe ceva timp pentru a fi verifikata si apoi devamata stiu ka se eu numerile italiene si se duk in italia pentru a fi skoasa de la evidenta si apoi am inteles ka se intork ceva taxe in germania ajunge la 1000euro dar in italia ?????

Unknown spunea...

1. Masina nu ramane la vama pentru a fi verificata. Verificarea se face in Chisinau., perioada in care poti circula cu masina.
2. TVA-ul se intoarce doar in cazul in care vanzatorul are factura de TVA corespunzatoare (nici in Germania nu toate masinile se vand cu TVA/respectiv recuperara TVA). Si in plus in cazul in care exista respectiva "recuperare" de TVA, este obligatoriu sa faci declaratia de export la cel mai apropiat birou vamal din zona. Respectiva declaratie se prezinta la ultimul punct de frontiera la iesirea din Uniunea Europeana (nu uita sa faci si o copie la aceasta ca sa nu te intoarca inapoi sa cauti xerox). Cu respectiva declaratie si obligatoriu stampila agentului vamal iti poti recupera TVA-ul.
3. TVA-ul nu ajunge la 1000 de euro in Germania, el este 19% si variaza in dependenta de pretul de achizitie a autovehicolului.

Anonim spunea...

dar daca eu cumpar masini din italie si o scot de la evidenta ca sa nui mai platesc pasagio asigurarea pot so sui pe trailer so trimit la md so pun acolo la evidenta

Unknown spunea...

Cu siguranta ca Da! Aceasta este si cea mai ieftina metoda.

Unknown spunea...

Salut,am o intrebare. am luat o masina in Germania cu numere de tranzit rosii,toate aktele sunt pe numele meu. Pot intra in Moldova cu masina asta pe o bukata de timp,si la ce sa ma astep la vama?

Unknown spunea...

Nu, nu poti intra in rep. Moldova nici pentru un minut cu orice fel de numere de tranzit, fara sa achiti taxa vamala.
Poti intra intr-un singur caz: masina trebuie sa fie cu numere de inmatriculare permanente din tara respectiva pe numelei persoanei care traverseaza frontiera sau cu procura notariala in caz ca este pe numele altei persoane.
Sarbatori fericite.

Anonim spunea...

Buna asa o întrebare eu vreau sa cumpăr automobil din Italia si nu vreau las inregistrez pe mine da sami pun numere tranzit si sa plec la Moldova sal devamez îs cu pasaport roman cum fac la vama trebuie sal devamez buletin md care este procedura cine ma poate ajuta ???

Unknown spunea...

Vii cu numerele de tranzit pana in Moldova, la hotar achiti taxa vamala. Trebuie sa ai buletin de Moldova. Vezi ca masina sa aiba revizie tehnica cind traversezi Ungaria, ca e mare balamuc cu asta.
Dupa ce achiti vama, mergi la orice agentie teritoriala de inregistrari unitati de transport (MRO), si cei de acolo iti mai spun ce mai ai de facut.

Anonim spunea...

Multumesc frumos dar mai am niște întrebări da ai răspunsuri ? Eu cumpăr mașina si trebuie sa o trec pe mine sau numai se scoate de la evidienta si se pun numere tranzit ? Si asa inca una la mine buletinul e trecut si vreau sa o devamez pe soție , da vamale pot sa le trec eu sau trebuie sa meargă soția ? Multumesc

Unknown spunea...

In Italia dupa cate stiu eu, faci contract de vanzare-cumparare, (poti sa-l rogi pe vanzatror sa-ti faca 2 contracte: unul pe numele tau ca sa ajungi fara perepetii pana la vama cu Moldova, si altul pe numele sotiei pentru a fi prezentat la frontiera cu Moldova), apoi la frontiera: oficial trebuie sa ai o procura de la sotie, precum ca te-a imputernicit sa aduci o masina pentru ea..... dar din experienta, dai un ciubuc la vama si treci fara procura., sau chiar daca se incapatineaza, o suni pe sotie si-ti face procura in acel moment si ti-o aduce, sau ti-o trimite in vama, sau poate are posibilitatea sa-ti faca procura preventiv, sa o ai la tine, astfel scapi de toate neplacerile. Sotia ta presupune sa aiba o copie a pasaportului tau, deoarece buletinul este expirat.

Anonim spunea...

Multumesc dar cred ca fac numai un contract pe soție pentru ca suntem împreuna si daca am sa conduc eu cred ca no sa am probleme ca soția o sa fie cu mine

Unknown spunea...

Nu stiam ca veniti imreuna.
In cazul acesta, puteti veni fara nici o problema, si nu conteaza cine conduce, atata timp cit si proprietarul este in aceeasi masina.
Drum bun si sarbatori fericite!

Anonim spunea...

Multumesc frumos de asemenea

Anonim spunea...

Scuza dar contractul vinzare cumpărare trebuie sal fac pe pasaportul roman sau pe buletinul MD ?

Unknown spunea...

Daca masina se inmatriculeaza in Moldova, atunci cu siguranta ca contractul de vanzare-cumparare trebuie facut cu pasaportul Moldovenesc (de buletin o sa aveti nevoie doar la frontiera).

Anonim spunea...

Baeti va rog o intrebare vreau masina din germania x5 costa 7000€ dar anui 2004 o pot aduce si kit timp se poate sa stee masina in moldova

Anonim spunea...

Хорошое предостережение

Не раздумывая надо не потерять эту новость.

Unknown spunea...

Raspuns pentru persoana cu BMW X5:
In vederea inmatricularii in rep. Moldova nu se pot aduce masini mai vechi de 10 ani,
Dar pentru astfel de masini nu merita: motoare mari/taxe mari.
Daca intri cu ea inmatriculata in alt stat, trebuie sa fie scrisa pe numele tau, sau sa ai o procura (de dorit tradusa) si platind vinieta, poti sa stai cu respectiva masina 6 luni intr-o perioada de 1 an.

Anonim spunea...

Отличное предостережение

Уже бегу надо записывать эту новость.

Anonim spunea...

Buna.Ma interezeaza cum pot intra cu o masina accedentata in Republica Moldova din Spania,care se va folosi pentru piese? De ce acte e nevoie si care sunt conditiile de a trece vama?Multumesc mult.

Unknown spunea...

Raspuns pentru acel cu masina accidentata:
1. Ca sa introduci o masina in rep. Moldova trebuie sa fie scrisa pe numele persoanei care traverseaza frontiera, sau sa ai o procura apostilata de la proprietar.
2. Cind treci frontiera nici intr-un caz sa nu spui ca ai adus-o pentru piese.
3. Spune ca este doar pentru a o repara.
4. Oficial in rep. Moldova nu ai voie sa introduci masini fara a le scoate din tara.
5. Dupa ce intri in tara ai voie sa te afli cu masina respectiva in tara nu mai mult de 6 luni.
6. Inainte de a expira aceasta perioada trebuie sa gasesti un vames cunoscut care sa-ti faca o iesire definitiva/fictiva din Moldova, asta dupa cum intelegi cu o taxa neoficiala, fiinca in realitate masina nu iese din tara, dar in baza de date a iesit din tara si astfel scapi de griji.
P.S. Alta modalitate nu exista. Sau daca ma intrebi oficial, in Moldova nu e permis sa aduci masini in vederea dezmembrarii, decit daca masjna nu este devamata si respectiv nu depaseste vechimea de 10 ani.

Eugen spunea...

buna ziua, daca am vandut masina inscrisa in romania la unul din moldova pentru dezmembrari fara sa declar nimic la vama (nici nu m-am gandit ca nu-i voie). I-am dato pe teritoriul Moldovei. Ce pot patzi-riscuri? Multumesc.

Anonim spunea...

Salut...spunemi te rog....vreau sami procur o masina din germania....cum am intele..sa introdus in legislatie etc., ca se poate de adus masini de peste hotare, stind in moldova pe vreme nelimitata, platind vinieta...intrebare..pot circula cu masina cu numere germane acum, in momentul actual, pt ca cineva din prieteni imi spusese ca cest lucru este imposibil la masinile din germania....si ca masinile nici acum nu pot fi aduse, cele care au o vechime mai mare de 10 ani

Unknown spunea...

Masinile cu numere de inmatriculare straine se pot afla fara limite in rep. Moldova indiferent in ce stat sunt inmatriculate. Doar trebuie sa aiba inspectia tehnica, asigurarea valabila si sa achite vinieta in rep. Moldova.

Unknown spunea...

Raspuns pentru Eugen:
Cel mai bine daca ai vandut masina la piese in Moldova sa-I faci iesirea fictiva din tara. Te costa vre-o 50-100 de euro spaga la frontiera. De dorit s-o faci la frontiera Moldo-Transnistreana, ca la cea cu Romania si Ucraina s-a introdus sistemul de schimb de informatii.
Astfel scapi de orice grija care te poate ajunge din urma si sa te coste mai mult.
Succes.

Unknown spunea...

Vorbind despre masini cu numere straine...spunemi te tog...daca o sa plec in bulgaria sau germania...dupa masina, in moldova voi putea sta cit doresc, tehasmotru si asigurarea voi fi nevoit anual sa plec acolo de unde am luato sa le trec?..si doar vinieta o voi plati in moldova?

Unknown spunea...

-Da, poti sta cit doresti in Moldova. Atata timp cit legea este in vigoare, o sa mai vedem dupa alegeri ce o sa mai inventeze.
-Revizia tehnica si asigurarea se fac in tara in care este inmatriculata masina.
-Vinieta se face pe perioada dorita, dar sa aveti grija sa nu depasiti termenul, si sa o prelungiti inainte de expirarea ei.

Unknown spunea...

e foarte rau....sa fi fost posibilitatea ca revizia tehnica si asigurarea sa o facem in Md...dar asa, in fiecare an sa fugaresc masina tucmai in germania sau bulgaria....nu prea se merita...
spunemi te rog...cit ma va costa atunci sa pun pe numere md un golf 4 sau 5...motoru 1.9 disel?

Unknown spunea...

Calculator taxe vamale import automobile in Moldova: http://vama.md/calc/public/auto

Alex_87 spunea...

Spuneti-mi va rog, dac masina ii din aprilie 2004 si acum suntem in septembrie pot sa o aduc in Moldova sa o inregistrez?

Anonim spunea...

din aprilie 2004 pot aduce masina in moldova?

Unknown spunea...

In actele europene de provenienta nu este specificat anul de fabricatie, ci data primei inmatriculari.
Pentru a va asigura ca nu dati gres la vama, trebuie sa verificati masina dupa numarul caroseriei pe site-urile de specialitate, ca vin.su , sau altele.
Sunt foarte dese cazurile cand masina era spre exemplu 2005 in acte, dar anul de fabricatie s-a dovedit a fi 2003.
Cereti de la vanzator numarul de caroserie., verificati anul de fabricatie, si numai dupa asta urmati procedurile de achizitie.
Succes.

Unknown spunea...

Da, poti aduce. In Moldova nu se ia in considerare luna de fabricatie, doar anul.
Pana la 31 decembrie o poti introduce in Moldova.

vasyok spunea...

salut am adus masina de la Italia fara sa o scot de la evidenta de acolo,care este procedura pentru a o inregistra in Moldova

Unknown spunea...

Simplu, vii cu ea in Moldova, achiti vinieta pentru perioada necesara inmatricularii. Minim este 7 zile.
Apoi mergi la biroul vamal din orasul in care te afli, cauti sectia care lucreaza cu persoane fizice, prezinti toate actele, ei iti fac calculul taxei vamale pentru inmatriculare, o achiti la banca, dupa care cu respectiva adeverinta si cu tot pachetul de acte mergi la o statie autorizata de testare unde urmezi procedura de inmatriculare definitiva in Moldova, testarea tehnica, asigurarea, numere de inmatriculare. C-am atat.

Anonim spunea...

vreau si eu sami iau o masina buna pentru mine. acum cu nebunia aceasta cu vinieta nu prea ma impresioneaza. dar multi se duc la bulgaria lituania la piata si cumpara masini eftene de acolo 1500 2000 euro. eu as vrea sa merg si eu la piata dar sami iau una de 6500 7000 ... de prin 2008 ca sa o aduc si sa o inregistrez in MD. la ce treb sa atrag atentie? ce acte treb sami dea de acolo daca vreau sa o aduc pe trailer? si de unde de gasit acolo trailer care sa fiu sigur cami va aduce masina. sau sa merg eu cu el impreuna pina la MD ? cum e mai bine?

Unknown spunea...

salut, ma numesc Sergiu, doresc sa-mi aduc din europaun camion mai mare de 7 ani pentru al dezmembra.. e posibil asa ceva? si cum pot face asta legal..

Unknown spunea...

Ca sa-ti iei o masina buna nu-i neaparat sa cheltui 6500-7000.... parerea mea...
Dar va raspund la intrebarile pe care mi le-ati pus:

-La ce sa atragi atentia? - La calculul cheltuielilor, la tara de unde alegi sa achizitionezi masina:
Eu recomand ferm Germania!!! Dar luati seama sa fie neamt si nu arab, turc, sarb, etc...
Sau Franta cu licitatiile destul de convenabile, dar acestea necesita careva indemanari in a licita, recunoaste o masina buna din poze sau/si descriere.
Pentru cei cu experienta de circulatie internationala sunt bune si Italia si Spania.
Olanda, Danemarka sunt mai bune in masini transport marfa, dar nu sunt excluse si variante bune in ceea ce tine de autoturisme.

-Sa mergeti la piata in Bulgaria, Lituania, sau alte asemanatoare nu recomand in cazul in care masina este destinata importului definitiv in Moldova din simple motive: aprope toate jafurile, masinile accidentate, fostele masini taxi (revopsite in alte culori decat galben, sigur). Merita doar in cazul in care se achizitioneaza o masina intradevar ieftina si se utilizeaza pe numerele de inmatriculare pe care sunt, dupa care sunt vandute la dezmembrari.

Chiar si in tarile europene sus mentionate ca Germania, Franta, etc. nu recomand sa se mearga la targuri/piete de masini, ve-ti fi usor dezamagiti ca preturile masinilor din respectivele piete v-or fi ma mari decat cele din Moldova, chiar impreuna cu drum si taxe vamale.

In consecinta site-urile de specialitate ramane cea mai logica si ieftina varianta.

Actele necesare sunt: toate actele de provenienta a masinii: talonul(tehpasportul), actul de vanzare, asigurarea o face cumparatorul in cazul in care vrea sa vina cu ea pe roti, dar atentie mare!!! In acest caz masina trebuie sa aiba ispectia tehnica (revizia tehnica) valabila!!!

In cazul in care se opteaza in a aduce masina pe trailer nu este nevoie de asigurare si inspectie tehnica.
Pentru a gasi un trailer se merge pe recomandari de la prieteni, cunoscuti, etc., sau exista bursa de transport unde se poate posta respectiva cursa.

Ca sa mergeti impreuna cu trailerul mi se pare absurd. Dar daca aveti mult timp, bani, rabdare...... nu aveti decat sa incercati.

In caz ca va pot fi de folos cu altceva, poftiti.

Unknown spunea...

Raspuns pentru Sergiu Fortuna:
-In Moldova se pot aduce in scopul inmatricularii camioane pana in 10 ani si nu 7.

-Se poate aduce si un camion mai vechi de 10 ani:
-Trebuie sa fie inmatriculat intr-o oarecare tara, sa aiba inspectie tehnica(revizie tehnica) valabila, asigurare.
-Se intra cu el in Moldova fara nici o restrictie,
-Dar daca aveti nevoie sa-l dezmembrati este nevoie sa aratati ca respectiva masina a iesit de pe teritoriul Moldovei, ca sa evitati eventualele probleme in viitor. Aceasta se faci nu foarte legal, dar sigur: se merge la un post de frontiera, eu recomand acele care au hotar comun cu transnistria, se da o "atentie" sa nu spun altfel, si ei o scot din baza de date a Moldovei.
Nu este nevoie sa mergeti cu masina, doar cu certificatul de inmatriculare. Astefel in baza de date masina nu mai este in Moldova.
Succes.

Anonim spunea...

Spuneti daca aduc o masina din bulgaria cum e mai bine sa o devamez sau nu si ce acte trebuie sa iau de la bulgar pentru a nu avea probleme la vama .Multumesc anticipat.

Unknown spunea...

Nu cred ca are rost sa devamati masina cumparata in Bulgaria. Din considerente ca nu aveti vre-o limita de aflare in Moldova si ca Bulgaria este relativ aproape pentru a face revizia tehnica cind expira. De la bulgar cereti toate actele originale, carte verde, procura notariala pe numele dvs. C-am atat, drum bun.

Unknown spunea...

Buna ziua. Ce masina puteti recomanda de vrio 5000 euro, de vrio 7 ani. Am nevoie sa merg mai mult prin oras. Ma gindeam la Renault Grand Scenic, dar prietenii ma sfatuie sa nu iau ceva francez////Ce ma puteti sfatui? Mai bine sa iau de pe loc sau de adus din Europa?

Unknown spunea...

Pot sa-ti dau un sfat dar o sa fie parerea mea personala.
Deci pentru oras as recomanda o masina mica maxim medie, eu personal mai mult optez pentru branduri japoneze, de dorit sa aiba cutie automata. Estr foarte comod in oras, poti face si alte trenuri la volan si mai putin stres. Despre masinile franceze pot sa spun ca sunt bune, dar pana la 150000-200000 km, dupa care as recomanda sa o vindeti.
De acest pret si vechime as recomanda: Toyota Yaris, sau Yaris Verso, Corolla, Nissan Almera, Mazda 2 sau 3, Ford Fusion, chiar si un Dacia Logan, s-au dovedit a fi foarte bune si fiabile. Chiar si masini franceze gen Megane sau Scenic sunt bune, dar mai spun o data, alese bine si fara defecte si kilometri ascunsi.
Parerile sunt multe, dar oricum decideti personal dupa preferinte.
Eu la moment conduc un Toyota Yaris Verso cu cutie automata, si sunt extrem de multumit de ea, dar mentionez ca are 80000 km.
Daca o sa va hotariti sa o luati din europa, o sa va coste mai mult decat sa o luati din Moldova.
Succes.

Anonim spunea...

Domnule Marin va intrebam recent daca sa devamez sau nu o masina pe care o s-o cumpar in zilele urmatoare din Blgarian si ati raspus ca mai bine nu ...asa ma gandesc si eu ,dar spuneti va rog daca dupa alegeri se schimba legea si masina mea va fi din 2006 carei procedura ulterioara pentru devamare

Anonim spunea...

Domnule Marin v-am intrebat recent daca aduc o masina din Bulgaria sa o devamez sau nu si mi-ati spus ca mai bine nu -ok,daca masina este din 2006 si peste vreun an vreau sa o devamez carei procedura Spuneti va rog daca stiti.Va multumesc .

Unknown spunea...

Nu e nici o problema. Mergeti cu actele originale a masinii si faceti vamuirea (devamarea) la orice birou vamal intern. Tot acolo o sa platiti taxele vamale, dupa care meegeti la orice statie autorizata de testare tehnica si va luati numerele si tot ce este nevoie. Nimic mai simplu. In moldova se pot inmatricula masini nu mai vechi de 10 ani.

Anonim spunea...

Buna ziua, pe saitul mobile.de am gasit o honda civic din 1995 1.3 (vinzatorul scrie ca merge bine si are doar pragurile ruginite) cu 200 euro.dupa parerea Dvs. are rost s-o cumpar si sa merg cu ea in MD timp de un an - dupa aceasta s-o dau la piese. si daca puteti sa-mi spuneti pretul aproximativ: cit coasta sa-i fac actele acolo + drumul s-o aduc +vieneta (pe un an) si daca mai sunt alte cheltuieli.
si daca are rost sa fac aceasta?

Anonim spunea...

ceri iertare , antereor am scris honda din germania ,dar am gasito pe http://ru.autogidas.lt/

Unknown spunea...

Daca e din Lituania, atunci merita. Doar sa verificati la achizitie sa aiba revizia tehnica si asigurarea valabile. Vinieta in moldova cel mai ieftin costa sa o faci de 2 ori cate jumatate de an 50+50, te costa 100 pentru un an. Din Germania in acest context nu merita. Multe de explicat...

Anonim spunea...

asigurarea si revizia tehnica se fac pe termen de un an ? si daca cunoasteti aproximativ cit coasta .

Unknown spunea...

Revizia tehnica se face de obicei pe 2 ani in tarile uniunii europene. Asigurarea o faci pe 1 luna pana la jumatate de an dupa posibilitate, dupa care o poti prelungi/face in Moldova sau Romania. Revuzia tehnica daca nu o are trebuie sa ceri ajutorul vanzatorului sa ti-o faca, altfel nu cred ca ai sa reusesti fara cunostinte, uneori nici bani nu vor sa ia. Revizia variaza de la 50-100 de euro in tarile europene. Asugurarea pentru o luna incepind cu 30 de euro, cu cat creste perioada cu atat este mai ieftina.

Unknown spunea...

Salut,
Doresc sa cumpar o masina de la un particular din Germania pe care sa o aduc in Moldova. Care este procedura in timpul cumpararii? Unde se fac placile tranzit? cit costa pe 2 luni? De ce documente am nevoie pentru cumpararea masinii?
Merci anticipat

Unknown spunea...

Procdedura:
Alegeti mai multe variante, deoarece exista probabilitatea ca masina aleasa sa nu corespunda descrierilor, etc.
Sa aiba TUV (revizia tehnica) valabila, numai cu acest TUV valabil puteti lua placute rosii, altfel, cu placute galbene care se dau fara revizia tehnica si care sunt valabile 5 zile riscati sa aveti mari probleme cind tranzitati Ungaria.
Procedura in timpul cumpararii:
Verificati daca corespunde masina cu descrierile din anunt, de dorit de verificat numarul de caroserie sa fie la fel in acte si pe masina :), actele, cauciucuri, tot ce era specificat in anunt sa corespunda realitatii, altfel negociati.
Unde se fac placile de tranzit:
La Zulassungsstelle (asa se numeste institutia care elibereaza placute, verifica si elibereaza actele necesare exportului inclusiv)
Pentru 2 luni nu se fac placute de export, doar 15 sau 30 de zile.
La achizitie verificati sa fie prezenta urmatoarele acte: Brief (talon, (pasaport tehnic)) mare, brief mic, act de vanzare-cumparare, si un document care sa confirme ca respectiva masina are revizia tehnica valabila inca pentru 1 luna innainte.
P.S. un cetatean european educat va ajuta cu siguranta in ceea ce tine de obtinerea placutelor de export.

Unknown spunea...

Merciiii

Ion spunea...

Marin buna ziua, uitinduma pe aceasta pagina am si eu citeva intrebari daca ai putea sa ma ajuti cu ceva. Situatia e urmatoarea sunt in Italia si vreau sa procur o masina sai pun numere de tranzit (cit timp pot sa ma aflu in europa cu masina in circulatie cu aceste numere?) si sa o devamez in Moldova stii ceva de acel cod de 12 cifre care trebuie sa il am din Italia ca o sa mil ceara la vama ( despre ce merge vorba daca stii ? ce fel de cod e ? . Si inca o intrebare voi reusi dupa parerea ta sa devamez masina in ultimile zile al acestui an de pe 26 decembrie 2014 pina pe 31?

Unknown spunea...

Dupa cite stiu eu, poti veni si cu numerele normale de Italia.
In europa cu numere de tranzit te poti afla atata timp cat sunt valabile (ele se elibereaza pe o anumita perioada) si sa fie valabila asigurarea si verificarea tehnica.
Cod special din 12 cifre nu iti cere nimeni la vama!!! Cred ca cel care ti-a spus despre acest cod, s-a referit la VIN cod (numarul de caroserie).
Verifica masina sa corespunda anul de fabricatie cu cel maxim admisibil pentru a putea fi devamata in Moldova. Precizez: in actele europene este scris data primei inmatriculari, nu cea de fabricatie. Am intilnit cazuri cand diferenta era de 2 ani...
Fara nici o problema poti devama masina si pe 30 sau 31 decembrie.

Virgiliu spunea...

Salut, as dori sa adaug si eu citeva intrebari:
Vreau sa-mi cumpar o masina din Bulgaria (prima inmatriculare este Decembrie 2001), respectiv in Moldova deja nu o pot devama.
1. Bulgarii au asigararea TPL (Motor Third Party Liability Insurance), cam cit costa astfel de asigurare si pe cit timp se face ?
2. Ce ar fi mai bine, sa o las inmatriculata in Bulgaria sau sa o devamez in Transninstria?
3. Cu se face procedeul de devamare in Transnnistria? (in linii generale).
Multumesc anticipat.

Unknown spunea...

1.Asigurarea TPL sau RCA (In Romania si la noi, e aceeasi treaba) see face pe 6 sau 12 luni si costa 40-70 de euro pentru 6 luni si 60-90 pentru 12 luni.
2.Parerea mea ca nu ai de ce sa o devamez in transnistria. Fiind cu numere de Bulgaria masina poate fi vanduta la nevoie/dorinta in orice stat al Uniunii Europene. Dar fiind inmatriculata in transnistria uitati despre asta! Nici vorba despre vanzari, si nici sa iesiti cu ea in aceeasi Romanie sau cu atat mai mult mai departe.
3. Nu stiu nimic despre devamare in Transnistria.

Ana spunea...

Salutare Marin,
Am nevoie de un sfat. Vreau sa cumpar o masina pentru tata. Stau la cumpana : sa cumpar masina nou (Dacia Sandero/Logan) din showroom Chisinau sau aduc una din afara (Germania).
Dacia nou-nouta e 7,700-8,300 EUR. O masina second-hand (caut sub 5 ani/ 60.600 km) e intre 4,500-5,500 EUR.
Stau si ma gandesc :
1. Sa fac un efort si sa cumpar masina nou (garantie 3 ani) sau
2. Sa economisesc la cumparare, si sa vorbesc cu cineva care sa aduca una SH in Moldova?
Apreciez mult orice sugestie.
Multumesc.

Unknown spunea...

Buna.
-Si eu am adus si mai aduc ocazional, si mai mult pentru prieteni si cunostinte apropiate.
-Dar la subiect:
-Loganul il recomand cu incredere. Mai ales daca ai acces (prieteni) la reprezentanta sa-ti gaseasca un model vechi, 2012-2013, dar nou si diesel, este ieftin si foarte fiabil! Daca nu, este bun si modelul nou..... oricum la aceasta varianta, eu personal as alege varianta de logan, si neaparat diesel.
-Pentru Germania deobicei recomand sau masini super ieftine sau masini premium.
-Nu prea sunt de parere buna de sandero, dar e parerea mea subiectiva.
-In concluzie recomand logan.

Anonim spunea...

Nicolae
salut marin,vreau si eu sa-mi aduc o masina din bulgaria cred (ca e mai aproape)in jur de 2000 de euro.vreau sa aleg intre opel zafira sau renault grand scenic.care ar fi alegerea ta.acolo in bulgaria se vorbeste rusa? inteleg? sau cum ma descurc?

Unknown spunea...

La multi ani tuturor!
Nicolae, eu personal nici una dintre cele 2 variante nu as luao in calcul pentru mine.... dar oricum iti raspund la intrebare: din cele 2 eu aleg Renault Grand Scenic. Atentie: la Renault cu motorizari diesel nu uitati sa schimbati "vkladishii" la fiecare 160.000-200.000 km. Asa o sa va tina mai mult motorul.

Anonim spunea...

Salut
Vreau sa merg personal sa cumpar o masina din bulgaria si sa o devamez in Moldova.pentru ca sa o devamez imi trebuie numere tranzit si cit costa? sau poate stapinu sami faca procura pe mine si sa vin cu numere bulgaresti, sai fac devamare?

Unknown spunea...

Nu stiu situatia cu numerele de export din Bulgaria. Dar cu procura cu drept de vanzare, inmatriculare in alt stat, etc. sigur se poate.

Anonim spunea...

La procurarea unei masini din Europa cum ar fi Lituania cit mar costa toate taxele Revizia tehnica care stiu ca se face pe 2 ani si asigurarea(cartea verde)?Sau daca cunosti inregistrarea in Bulgaria a unei masini din europa cit costa ?Multumesc !

Nicolae spunea...

salut marin,renault grand scenic adus deja in md motor 1.9 diesel an 2007,adus din Franta,cu numere de franta,acte valabile la moment,ma intereseaza momentul cind se termina perioada actelor : revizia teh.asigurarea,carte verde.etc e nevoie sa merg in franta sa le prelungesc iarasi ...sau cum e procedura ? ? cum se prelungesc actele? (nu vreau sa-l devamez ca e foarte scump)

Unknown spunea...

Nicolae, din pacate chiar este nevoie sa mergi in Franta pentru a face testarea (asigurarea se poate face fara masina, si chiar in Moldova). Sau mai sunt modalitati nu prea legale de a prelungi valabilitatea reviziei tehnice...

Unknown spunea...

Buna. Vreau sa import in Republica Moldova Piese auto cum ar fi motoare, faruri, iclusiv piese mai mici din Marea Britanie. Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati sa stiu care sunt pasii si ce taxe se refera la astfel de import. Multumesc!

Unknown spunea...

Oameni buni. Acesta este un blog, si nu un start-up consultatie. Daca doriti sa importati motoare, piese, consultati legislatia, si nu cautati sa va dea cineva mur-in-gura. Oamenii consuma ani intregi pentru a invata unele lucruri si fac asta ca sa le aduca un profit.... sau macar sa se intretina decent

Doar moldoveanul vrea sa inceapa planuri marete si pune intrebari pe bloguri sau la "cumatri".

Sorin. Consulta un specialist in investitii, fa un business plan (sau macar o schita pe foaie), si dava nu iti v-a fi clar un moment din toata schema, adreseaza-te. Dar nu pine intrebari: care sunt pasii si ce taxe..... vrei sa-ti descriu cum, ce si cind sa faci..... si dupa nici multumesc sa nu aud..... cum fac majoritatea din cei ce primesc un raspuns....
Bafta.

Anonim spunea...

Salut vreu sa procur o masina cu numere lituania din moldova de la un cunoscut dar au expirat dokumentele ce ar trebi sa fac ca sa le prelungesc?

Unknown spunea...

Nu vad nici un impediment de a pleca cu masina in Rusia. Doar si camioanele care merg in rusia sunt pe firma. Doar pentru orice eventualitate sa ai la tine niste foi de drum cu stampila firmei sau foi de deplasare.

Anonim spunea...

Salut, daca iau masina din Lituania (inmatriculata acolo) in Moldova pot circula pe termen nelimitat, facand asigurarea, carte verde aici in Moldova?, dar revizia tehnica o data la 2 ani trebuie facuta in Lituania sau se poate si in Moldova? Multumesc anticipat

Alexandru spunea...

Buna Marin , apreciez sfaturile tale motiv pt. care as dori sa-ti adresez citeva intrebari ,deci, doresc sa imi aduc un automobil din europa (Germania ar fi de dorit) , poate e mai costisitor dar gindesc eu ca va fi intr o stare mai buna atita timp cit stiu dupa ce criterii sa fac alegerea, dar vreu sa stiu in baza unei procuri de la vinzator pot sa circul fara probleme prin Europa inclusiv Moldova ? si eventual sa o pot vinde tot in baza procurii? iar din cite stiu , cind e nevoie de revizia tehnica ex. (TUV) pot sa o fac si la trecerea de frontiera ,bagind niste bani , e posibil? ai pe cineva care ar putea sa ma ajute in deplasarea mea in Germania? adica pe cineva care se ocupa cu adusul masinilor , pursisimplu nu as vrea sa dau gres cu actele corespunzatoare ... multumesc mult!

Unknown spunea...

Raspuns pentru cel cu lituania.
Revizia tehnica trebuie facuta doar in lituania. Asigurarea se poate face oriunde. In rest, in Moldova poti circula atata timp cit ai vinieta valabila.

Anonim spunea...

Vreau sa aduc o mașină din Germania,e posibil sa îmi întorc banii plătiți pentru VAT ? și cum?

Unknown spunea...

Buna! Vreau sa-mi procur o masina aprox de pina la 4500 euro si stau la cumpana Opel Astra Universal 1,3 diesel sau Renault Megane Universal 1.5l... poate imi dai un sfat, caatare mai tare imi place meganul dar prietenii imi zic ca Opelul e mai bun...merci anticipat!

Unknown spunea...

Buna ziua spuneti va rog:am gasit o masina in Rominia cu nemere Bulgaria ce documente ar trebui sami faca vinzatorul ca sa nu am probleme la vama si in Republica Moldova?
PS:si cum as depista ca masina nu este furata?

Unknown spunea...

Trebuie sa aveti:

-Pasapoartele tehnice a masinii.
-Revizia tehnica valabila. Si pe bune ..... sunt cazuri sa fie falsa.
-Asigurarea valabila si pe bune.... mai greu de aflat daca este saub nu pen bune.
-Procura sau contract decomodat notarial. Si un contract de vanzare cumparare.

Sa aflati daca este furata sau nu.... nu prea aveti cum.... sau daca aveti cum presupune ceva implicari.

P.S. Din cate ii cunosc eu pe Romani.... dar ii cunosc destul de bine... ei vand masinile inmatriculate pe Bilgaria cu acte expirate in majoritatea lor.

Noroc si mare grija.

Unknown spunea...

Dragi vizitatori al blogului.
Rugamintea mea este: daca cineva cunoaste raspunsurile la intrebarile postate aici., raspundeti!!!
Nu este doar prioritatea mea de a raspunde.
Oricine isi poate da cu parerea!!!

Anonim spunea...

Marin buna, am o intrebare la moment ma aflu in germania Si vara vreau sa vin acasa cu masina, Dar nu este inscrisa Pe mine, pot sa fac o procura? Si Daca fac procura in germania in ce limba sa fie scrisa??

Unknown spunea...

Da, se poate cu procura.
Procura poate fi in limba Germana.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Salut! Am si eu niste intrebari poate ma ajuta cineva.
vreau sa-mi aduc o masina din Italia care este inregistrata pe mama mea, ca mai apoi sa o inregistrez in moldova pe mine. eu ma aflu in moldova.
de ce acte voi avea nevoie in vama?
masina o sa mio aduca pe tral.
Multumesc

Anonim spunea...

Băieți salut am o întrebare am numere germane si mi-o expirat TÜV in Chișinău, ce pot sa m-a aștept de la poliția patrulare ??

Unknown spunea...

Salutare
ma ocup cu vvanzare-cumparare de auto din UE de la licitatii si as vrea sa incep un business in Chisinau..sa aduc masini aici . Marian...vad ca tu esti in masura sa dai cate un sfat in legatura cu trecerea vamii cu masini din export.Ai cumva un nr de tel unde putem vb ?Sunt cam multe de lamurit si nu cred ca o sa ne intelegem asa.
merci anticipat

Unknown spunea...

Spune mai intii cu ce te pot ajuta mai concret. Sunt in Germania.
P.S. Nu pot da numarul de telefon public, o sa ma sune toti cu care mai de care intrebari....

Unknown spunea...

salut..am si eu o intrebare daca aduc niste masini din germania la vama le devamez liber sau trebuie sa dau spaga la un vames sau alt cuiva..multumesc

Unknown spunea...

Bună ziua. În vara vreau să vin în concediu la socrii în Republica Moldova. Mașina este înscrisă pe numele soției. Ptr a intra îmi trebuie procura notariala din partea soției? Menționez că mașină este înscrisă în Belgieni unde avem amândoi rezidenta. Multumesc

Unknown spunea...

Domnu Marin buna ziua Ati putea sa ma ajutati va rog cu un sfaturi cu privire la ,
ce fel de documentatie am nevoie pentru a aduce Mashina pe trailer din GermaniA. Shi cum e Mai util sa Ma intseleg cu firma referitor de TVA va multumesc. Anticipat. Shi contez pe sfatul dumneavoastra .

Alexandru spunea...

Buna ziua,

Vreau sa-mi procur un automobil din Italia sau Germania(ma apreciez cu ofertele la moment). Nu inteleg care este proccedura cu achitarea TVA pentru germania 19% si Italia 22%....este obligatorie achitarea daca masina se exporta pe trailer din UE?
Ma multumesc!

Anonim spunea...

cit timp dureaza pina ajunge pasaportul tehnic al masinii de la depunerea actelor ? in uk.

Anonim spunea...

Salut,dacaa puteti sa dati un pic de info.Sunt Moldovean cu pasaportul Romin in Italia si vreau sa imi8 procur o masina ca sa fie pe vietor inmatriculata in moldova
care e metoda mai buna si inca o intrebare am auzit ca in Italia numere provizorii nu sunt?

Anonim spunea...

Salut Marin.Intentsionez sa import din germania un auto cu placute rosii in transnistria.Cum imi sfatuisa procedez?-sa trec pe la vama cu moldova sau pe la ucraina in direct cu transnistria.Imi fac griji ca daca trec pe la moldova sa nu-mi impuna devamarea la ei cu toate ca am resedintaa in transnistria.Itsi multumesc din timp.

Unknown spunea...

Salut, ajutător va rog
. am cumpărat o mașină din ro și vreau și aduc în Moldova pe platforma, e posibil? Ca acte sunt necesare? Mașină are numeroase din cehia expirate. Mulțămesc

Anonim spunea...

Bună. Sunt cetățean roman și mă gândesc sa merg în plimbare pana la Chisinau dacă tot se poate trece fără pașaport. Am o mașină cu numere de tranzit de Belgia (valabile o luna jumatate). Pot intra și normal sa și ies sau mă întorc de la vama
Multumesc

Unknown spunea...

Din pacate nu! In R. Moldova nu poti intra cu nici un fel de numere de transit.

Anonim spunea...

Salut Marin, am nevoie de un sfat daca imi poti acorda un minut si mie... Doresc sa imi aduc o masina de peste hotare (probabil Germania) ca donator pentru a mea (doresc sa restaurez automobilul tatalui). Imi poti spune daca e posibil cumva si care e procedura daca da?
PS: auto va fi de vreo 20 de ani

Anonim spunea...

Va rog ! de ce doc. am nevoie sa vin acasa din Germania cu masina inmatriculata pe altcineva

Unknown spunea...

Doar procura. Dragi vizitatori al blogului, faceti un efort si cititi toate comentariile din blog. Majoritatea intrebarilor se repeta frecvent.

Unknown spunea...

am o intrebare, daca masina o dai la piese cu documentele cum ramine ?
nu ma va cauta nimeni ca sa le continui ?

Unknown spunea...

Clar ca o v-a cauta. Căi legale nu prea exista... Doar masinile inmatriculate in MD pot fi date la piese fara urmari. P.S. Deocamdata.

Anonim spunea...

Buna ziua.Doresc sa-mi procur un automobil inmatriculat in Rominia,automobilul se afla la Chisinau de acum 2 ani,a expirat asigurarea,revizia tehnica,rovineta,cum este posibil sã fac rost de aceste acte daca nu se poate de circulat cu automobilul?mersi.

Unknown spunea...

Cu platforma auto (tral).

Unknown spunea...

salut Marin ,am cumparat o masina din Germania vreau sa o aduc in MD pe roti am pasaport Romin buletinul MD este acasa in MD cu pasaportul RO pot sa o devamez?masina e pentru sotie sotiea este cu mine dar nici ea nu are buletinul cu ia ea are pasaport biometric pe baza la biometric se poate devama? mersi frumos.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Unknown spunea...

Din pacate nu poti sa faci vamuirea (devamarea) cu pasaport biometric. Ai nevoie de buletin. Cere pe cineva sa vi-l aduca la vama, sau poti lasa masina in vama, mergi cu o masina de ocazie acasa, iti iei sau faci buletinul, dupa care revii si-ti iei masina. Spor.

Grigore spunea...

Salut, Marin.
Vreau să aduc o mașină din Germania pentru tatăl meu. Am permis moldovenesc și pașaport biometric moldovenesc. Am nevoie de viză? Trebuie să declar la ieșire din ţară capacitatea mașinii pe care o aduc? Și în general de ce trebuie să am grijă? Am citit și răspunsurile anticipate, dar având în vedere că legile s-au mai schimbat din 2014,poti să mă informezi și pe mine dacă ești la curent? Mulțumesc anticipat!

Unknown spunea...

Buna.
Raspuns pentru Grigore:
- nu ai nevoie de viza, doar o asigurare medicala pe perioada calatoriei.
- nu inteleg rostul intrebarii daca trebuie sa declari la iesire din tara capacitatea masinii pe care o conduci?!
- de ce sa ai grija?.... de multe.... depinde de experienta ta anterioara, de temperamentul, proprietatea de a te adapta si multe altele... Din punct de vedere tehnic nu s-a schimbat nimic in Germania sau in Moldova in legatura cu ceea ce tine de acte necesare sau modalitatea de vamuire (citeste comentariile anterioare)...
- daca nu ai mai fost pana acum in asa gen de calatorii, ar fi bine sa apelez la cineva care sa te poata consulta foarte amanuntit sau sa te insoteasca dupa posibilitate.

Anonim spunea...

Salut. Am rezidenta de un an in Italia, am un Yaris din 2000 cu numere itaiene, vreau sa ma intorc definitiv in MD si as vrea sami iau si masina. Pot sa o inregistrez cumva acolo? Multumesc.

Unknown spunea...

Nu, nu poti "cumva". Nicicum nu poti.

Anonim spunea...

Multumesc de raspuns, ai un blog interesant si util. Nu am avut in vedere "cumva" dar absolut legal, auzisem ca se poate de adus pina la trei masini scrise pe tine daca iti schimbi resedinta, sau ceva de asa fel.

Unknown spunea...

Nu sunt la curent daca functioneaza ceea ce ai auzit...
Dar logic vorbind daca ar functiona, sigur cei peste 500.000 de moldoveni stabiliti cu resedinta in tarile europene aveau sa se foloseasca de acest privilegiu...

Unknown spunea...

Salutari .

Am un automobil cu numere din Lituania , automobilul nu ma satisface si vreau sal dau la dezasamblare . NU o sa am probleme , multi spun ca sunt obligat sa scot automobilul din tara ?? NU o sa am mai apoi probleme cu trecerea vamei??

Unknown spunea...

Da. Masina trebuie sa fie scoasa din tara. Da, ai sa ai probleme la vama.
P.S. mai faceti un efort si cititi comentariile precedente. Am mai dezbatut aceasta tema.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

salut eu am asa o intrebare miam luat masina cu nr franta si vreau sa plec la moldova dar am numa actele vinzare cumparare no sa am probleme

Unknown spunea...

Nu stiu cum sa inteleg, sau mai bine spus nici nu vreau sa ma fortez sa inteleg...
Daca aveti o intrebare, ar fi bine sa o formulati corect macar dupa sens..., daca nu gramatical.
Pleci "la" Moldova cu ce? Doar cu contract de vanzare cumparare? Si alte informatii nu-s!!! Are sau nu talonul ("tehpasportul") de la masina si daca da, cu ce scop pleaca in Moldova: import defenitiv sau temporar?! Nimic! Doar ca "miam" luat masina cu nr. de Franta si ca plec "la" Moldova. Drum bun si salutari la cumatri...

Unknown spunea...

Salut am asa o intrebare. Vreau sa procur o masina din germania si sa plec eu personal cu ea la moldova. Si peste 3 luni sa ma intorc cu ea inapoi. E posibil ca eu sa nu o devamez sau trebuie devamata. Detin pasaport Moldovenesc si masina se scoate de la evidenta din Germania. Mersi

Unknown spunea...

Dragii mei. Vad ca este foarte greu sa cititi comentariile precedente.... Aproape totul a fost discutat mai devreme. Nu poti intra in Moldova cu numere de transit. Doar daca o scoti de la evidenta din Germania, banuiesc ca cu astfel de placute de inmatriculare ai sa poti circula (provizorii sau de export) Si asta doar in cazul in care masina are revizia tehnica valabila.
Si nu uitati regula generala: IN tara si LA oras. De ex. in Moldova la Chisinau.

Anonim spunea...

salut Marian,imi este totul clar din ceea ce vreau sa aflu.dar pentru prima data vreau sa kumpar o masina din germania pentru devamare in Md,daka esti la kurent mi-ai putea spyne ce keltuieli o sa am pentru plakute de export si in kit timp se face.Multumesk anticipat.

Unknown spunea...

Placutele de export la poti obtine in maxim 1-2 ore. Costuri: pina in 250 de euro.
Important: Trebuie sa gasesti pe cineva cu cont bancar german care poate sa te ajute sa platesti impozitul rutier. Asta e o problema destul de mare, mai ales cind vii vineri, si ni reusesri sa gasesti respectiva persoana, trebuie sa stai pina luni chiar daca ai bani cash in buzunar (nu conteaza cit poate si un million.)
Importannt 2: Masina trebuie sa aiba revizia tehnica minim 1 luna valabilitate.

Anonim spunea...

Mersy mult,si atit?mai mult nu akit nimik,sau poate este o alta varianta mai ieftena..?multumesc pentru rs.

Unknown spunea...

Cea mai ieftina varianta este sa va aduca masina pe trailer (remorca) transport auto.

Anonim spunea...

Vreau personal sa particip la licitatie și sa cumpăr o mașină din America accidentata puțin, aceasta pt a evita riscul de a cumpăra de pe piața noastră o mașină reparată din nimic sau care a fost inundata. Ei o livrează pana în portul Constanța. As putea sa întâmpin ceva probleme în port sau la vama României când merg sa o ridic și sa o aduc acasă pe platforma? Trebuie sa plătesc ceva taxe în România? La ce sa atrag atenția? Sau nu îmi recomandați o astfel de aventura. Multumesc